Een professionele fotograaf inhuren?

Een professionele fotograaf inhuren voor de hele dag, alleen voor het stadhuis en de reportage of helemaal niet?

Een fotograaf kan een flinke kostenpost zijn op je bruiloft en de tijd dat de fotograaf aanwezig is beperken kan dus ook een flinke kostenbesparing opleveren. Helemaal geen fotograaf aanwezig is voor sommige paren een overweging maar vaak kiezen ze toch voor minimaal het laten registreren van de ceremonie en omdat je niet vaak zo mooi uitgedost bent als op je trouwdag is het ook wel leuk om jezelf in die trouwjurk en dat designer maatpak vast te laten leggen door een professional. Buiten die twee belangrijkste zaken kun je er misschien op vertrouwen dat oom Henk met z’n dure slr ook wel een paar mooie foto’s zal maken op de receptie en het feest en iedereen klikt er met zijn of haar mobieltje toch wel vrolijk op los. Waarom zou je er voor kiezen om een fotograaf een reportage te laten maken, al dan niet van de hele dag? Een paar punten op een rij;

Een goede camera maakt nog geen goede fotograaf.

Je kunt het vergelijken met het hebben van een heel professioneel fornuis, de eigenaar is niet per defenitie een goede kok. Dus vraag jezelf af of je een perfect bereide luchtige spinazie geitenkaas soufflé wil hebben voor de hele dag of dat het niet zo erg is als van sommige momenten alleen een “zware ingezakte kaasmassa” te hebben of zelfs helemaal niets. Als oom Henk ook echt heel goed kan “koken” plan dan in ieder geval een gesprekje met hem in om met hem te bespreken wat je wel en niet van hem verwacht en laat hem eerlijk aangeven welke verantwoordelijkheid hij wil dragen met betrekking tot het al dan niet naar tevredenheid vastleggen van de gebeurtenissen op dag. Vergis je bovendien niet in hoe veel kwaliteitsverschil er in professioneel uitziende camera’s en vooral lenzen kan zitten ten opzichte van echt professioneel materiaal.

Een bruidsfotograaf is meer dan alleen maar een goede fotograaf.

Iemand die mooie foto’s maakt is nog niet perse een goede bruidsfotograaf. Mensen fotograferen vraagt heel andere vaardigheden dan natuur of architectuur fotograferen. Bovendien zijn de omstandigheden waaronder de fotograaf moet kunnen werken heel divers, binnen en buiten, mogelijk in de regen, in een donkere feestlocatie met misschien een lichtshow op en rondom de dansvloer waarbij er vaak geen mogelijkheid bestaat voor de fotograaf om het gewoon nog een keer te proberen. Daarbij komt ook nog dat een trouwfotograaf zich gedegen voorbereid op alle aspecten van de bruiloft waar hij bij betrokken is. Hij neet contact op met de trouwambtenaar en de ceremoniemeester en bezoekt alle locaties van te voren op het tijdstip waarop ook de foto’s gemaakt zullen worden om de plek en de lichtsituatie aldaar goed te kennen. Hij maakt een shotbook voorafgaand aan de bruiloft om er zeker van te zijn dat alle foto’s ook daadwerkelijk gemaakt worden. Hij kent jullie programma en hij heeft ervaring met het verloop van een bruiloft en kan daarmee anticiperen op wat komen gaat. Hij heeft ervaring in het organiseren van groepsopstellingen en weet hoe hij mensen op hun gemakt stelt voor zijn camera. Vraag jezelf af of oom Henk dat ook allemaal kan en wil doen en vraag het hem desnoods.

Alles in één stijl en één kwaliteitsniveau vastgelegd, alle details, de sfeer en alle betrokkenen bij de voorbereiding, bij de plechtigheden en bij de festiviteiten. Je besteed veel aandacht aan de uitstraling van je bruiloft, je bent ‘s ochtends vroeg al druk in de weer om er tip top uit te zien, je hebt een duidelijk plan waar je vervolgens, al dan niet bewust, geheid van gaat afwijken. Met andere woorden, de hele dag is een avontuur, niet alleen het jawoord en het aansnijden van de taart. Het is allemaal een onderdeel van jullie trouwdag, dus waarom alleen kiezen voor het laten vastleggen van de formaliteiten terwijl de mooiste herinneringen vaak de ongeplande en/of onofficiele momenten zijn, de moeder die door de zenuwen en de emoties de jurk niet soepeltjes dicht krijgt, het gehannes met de corsages, het elkaar voor het eerst in de Jurk en het Pak zien, de toespraak die iedereen tot tranen brengt tijdens het diner en het knallende afscheid dat de ceremoniemeester heeft georganiseerd bij jullie vertrek van het feest, die dingen zijn net zo belangrijk als het geven van het jawoord, vraag jezelf af of je wil bezuinigen op de foto’s van die momenten.

Wil je je gasten van de feestelijkheden laten genieten?

Persoonlijk vind ik het heerlijk om voor vrienden en familie te fotograferen. Als ik een bruiloft fotografeer waar ik zelf ook gast ben komt het gast zijn op de tweede plaats maar dat weegt voor mij niet op tegen het mooie cadeau dat ik het bruidspaar kan geven (helmaal cadeau geef ik het eigenlijk niet, maar ik geef flinke kortigen aan vrienden en familie wat zich al al gauw vertaalt in een cadeau van een paar honderd euro). Daarbij ik vind het, zowel bij familie en vrienden als bij “gewone klanten” een eer om zo intiem bij alles wat zich op die dag afspeelt aanwezig te mogen zijn. Maar wellicht is dat anders voor een goed fotograferende vriend of familielid. Overweeg dus goed of je het überhaupt moet vragen en overleg met deze persoon of hij of zij het echt leuk vind.

Zijn er dan naast budget geen redenen om juist wel voor een vriend of familie te kiezen?

Natuurlijk wel, iemand die je heel goed kent kan misschien beter dan die fotograaf die je een paar uur kent in staat zijn om je op je gemak te laten voelen. Misschien heeft die persoon je al vaker voor zijn of haar camera gehad en weet je dat het gewoon goed zit. Die vriendin die goed fotografeert laat je eerder bij het hele aankleedritueel aanwezig zijn dan die relatief onbekende (mannelijke?) professional die je liever pas de slaapkamer binnen laat als de Jurk al grotendeels is aangetrokken.

Overige vragen die je jezelf kunt stellen zijn;

Ben ik in staat om een professioneel fotoboek te maken of ken ik iemand die dat kan? Een fotograaf heeft reservespullen bij zich waardoor hij bij materiaalprobelem gewoon door kan werken, wil ik risico’s nemen met iemand die dat niet heeft of kan ik of die persoon dat alsnog regelen door bijvoorbeeld extra spullen te lenen/huren? Kan de persoon in kwestie de gemaakte foto’s met voldoende kwaliteit nabewerken zoals het finetunen van de witbalans en het leveren in de door mij gewenste afwerkingsstijl of moet en wil ik het doen met de foto’s zoals ze uit de camera komen? Professionals zijn meestal in staat om een andere fotograaf in te schakelen bij bijvoorbeeld ziekte, is dat een risico dat ik af wil dekken?

Wat zijn jouw argumenten om waar voor te kiezen?

Een van de beste fotografen van Nederland inhuren om jouw bruiloft vast te leggen?

Neem contact op